Dags att ta familjen iväg på en skidsemester under höstlovet? Då är det viktigt att du har koll på hur du ska göra för att packa bilen säkert – och några tips om vad du ska tänka när du behöver hyra släp för att få med dig allt du inte får in i bilen.

Många familjer åker iväg på skidsemester under höstlovet och packar allt i bilen, men detta är inte optimalt. Det bästa sättet att få med sig alla skidattiraljer och annat är genom att ha antingen takbox eller hyra ett släp, och inte genom att fylla bakluckan full i bilen eftersom detta skymmer sikten och inte är säkert. Beroende på vilket av dessa två alternativ du väljer krävs att din bil har två olika saker. Antingen takräcken att fästa takboxen på eller en dragkrok att fästa släpet vid. Lättast är såklart att skaffa en bra dragkrok, vilket finns hos bland annat Dragkrok365 som du kan hitta på hemsidan https://dragkrok365.se/. Där finns massor av olika dragkrokar att välja på, så det är viktigt att du väljer en som passar med den typ av släp du tänkt hyra. Sådana hittar du bland annat hos större bensinmackar, där de även kan hjälpa dig att välja vilket släp du bör ta. Viktigt att tänka på till exempel är att berätta vad släpet ska användas till för att få ett som är anpassat till rätt sorts vikt, och är du osäker är det bara att fråga experterna som hyr ut för de har bäst koll.

Därför ska du inte ha packningen inuti bilen

Varför det är så viktigt att inte packa all packning inuti sin bil beror på flera saker men främst säkerheten. Vid en olycka får till exempel en väska på 30 kilo en krockvikt på 4 000 kilo om du kör 90 kilometer i timmen, berättar Lars som är verksamhetsansvarig på nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, för Sveriges television. Han berättar även att en vanlig mobiltelefon vid en kollision blir 7 kilo tung och en iPad blir omkring 12 kilo, så dessa bör man också undvika att ha lös i bilen. Köp hellre hållare för plattan som du sätter fast på nackstödet om barnen vill titta på film under resan, i stället för att de själva håller i den. Även Motormännen varnar för detta och säger i en intervju med NSD.se att mobiltelefoner och iPads kan bli riktiga dödsfällor om de slår i någons huvud vid en olycka. De uppmanar även till att surra fast packning som placerats inuti bilen ordentligt, just av samma anledning som NTF:s talesperson säger. Använd alltså externa förvaringsmöjligheter, såsom just en takbox eller ett släp på dragkrok när det vankas skidsemester eller längre bilresa med packning.