Om du ska ut på fjällvandring i sommar gör du rätt i att ta med ett eldstål. Det är ett överlevnadsredskap som använts sedan tusentals år. Ett sätt att göra upp eld som fungerar oavsett väderförhållanden. Det finns till och med de som aldrig lämnar hemmet utan sitt eldstål.

Det har äntligen blivit dags för dig att ge dig ut på den där vandringen i fjällen som du planerat så länge för. Din packning inkluderar tält, extra ombyten av kläder, vatten, första-hjälpen-kit, karta och alla de där andra sakerna som framstår som så självklara. Det är också viktigt att ta med ett eldstål, ett betydligt bättre alternativ än tändare eller tändstickor.

Eldstål har använts länge

eldAtt göra upp eld med eldstål är en teknik som använts sedan urminnes tider. För ett drygt decennium sedan hittade arkeologer i Finland en mer än tusen år gammal grav som innehöll en serie kompletta skelett och deras tillhörigheter. Bland tillhörigheterna fanns bältesspännen i olika metaller, beslag, kniv och – eldstål. Om du frågar preppers idag är eldstål obligatoriska överlevnadsredskap.

Ett självklart överlevnadsredskap

Ett eldstål är en av grundstenarna i den utrustning en prepper ska ha hemma. Fråga Preben Mortensen till exempel. Den 84 år gamle ex-militären lämnar inte sitt hem utan ett eldstål i fickan. Som den benhårde prepper han är vet han att just att kunna göra upp eld är en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna överleva om någon form av samhällskris skulle inträffa. Han tillägger dock, i en intervju med SVT Nyheter, att det viktigaste för att klara sig i händelse av kris är kunskap.

Eldstålet fungerar alltid

Fördelen med eldstål gentemot tändstickor och tändare är att du kan få fyr på torrt fnöske oavsett väderförhållanden. De andra alternativen tenderar ju att blåsas ut om det är blåsigt eller regnigt. Eldstål finns i olika varianter. Både sådana där allt du behöver för att få gnistor följer med, och sådana som du använder med kniv. I det sistnämnda fallet behöver du en kniv med specialslipad rygg. Fördelen med att använda kniv är att du får mer kraft när du drar den mot eldstålet vilket i sin tur ger större gnistor.