Ska du köra till fjällen på sportlovet finns det en hel del att tänka på för att göra bilen säker i vinterväglag. Förutom att satsa på rejäla vinterdäck kan det vara smart att skaffa extraljus till bilen när du ska åka norrut. Ju längre bort från tätorterna du kommer desto sämre belysning och sikt.

Här kan du läsa mer om tipsen du inte vill missa när du ska ta bilen till fjällen. För att resan ska bli så säker som möjligt är det viktigt att planera i förväg och att vara ute i god tid.

Gör bilen säker med snökedjor och extraljus

Det bästa du kan göra är att beställa ljusramper och extraljus från Extraljuskungen för att se till att du har optimal sikt i vintervädret. På Trafikverket kan du läsa om vikten att göra bilen redo för fjällresan genom att:

  • inspektera vinterdäcken
  • packa rätt
  • planera rutten

Det är extra viktigt att du ser över bilens vinterutrustning så att vinterdäcken är i toppskick. Du kan också sätta snökedjor på däcken och se till att du har reservdäck och utrustning för däckbyte med dig. Det är också smart att ta med filtar och en spade om du skulle köra fast, vara med om en bilolycka eller bli stående långa perioder på grund av en trafikolycka.

Sikten norrut brukar vara sämre med tanke på vinterväglag och väderlek. Risken att råka på vilt är också större. Därför är det viktigt att investera i ordentlig belysning. Fördelarna med att gå in på Extraljuskungen och beställa extraljus innan resan är många. Du får kvalitetsbelysning som du kan montera i lugn och ro innan resan och dessutom till förmånliga priser.

Kolla väglag och trafikinformation

För att göra resan så säker som möjligt ska du inte bara packa och lasta på ett säkert sätt utan också se till att planera din resväg. Kolla upp aktuellt väglag och trafikinformation längs din färdväg. Det är också en god idé att planera in rastplatser och stopp för att gå på toaletten eller äta. Du ska också se till att tänka förebyggande och ha med skyddsväst, startkablar, mobilladdare och varma kläder om olyckan skulle vara framme. Framför allt ska du vara ute i god tid och undvika att stressa i halt väglag.