Tänk dig att kunna åka skidor året runt och svira nedför backen även mitt under sommaren. Det finns skidanläggningar som är byggda på det viset. Även om det kanske inte går att åka skidor året runt så kan anläggningen användas för andra ändamål som cykling, vandring och annat.
Fler anläggningar som redan existerar kan bli året runt-anläggningar men det går även att bygga inomhusanläggningar trots att det krävs stora resurser och mycket konstsnö. Bland annat ska Dundret i Gällivare byggas ut på detta sätt.
Resurser som krävs
Förutom en rad härliga idéer och det perfekta tillhållet måste du givetvis ha rätt utrustning för att skapa en skidanläggning. En av de första faktorerna är att skaffa grävlastare från zeppelin-cat.se och bygga rätt redan från grunden. Om det görs fel kommer hela anläggningen att gå åt pipsvängen.
Du måste även hitta personer som är riktigt duktiga arkitekter som kan rita upp hela anläggningen och planera inför hur den nya ska se ut. Även här krävs det en hel del av budgeten eftersom dessa personer tar rejält betalt.
Vad mer kan anläggningen användas till?
Trots att vi bor i Sverige och att det snöar en större del av året i de norra delarna så finns det dock en tid under sommaren där snön har smält bort, i alla fall i de flesta fall. I annat fall kanske du ska fundera på att lägga din skidanläggning på Island eller Grönland.
Under de få veckorna eller månaderna då det är snöfritt kan du använda din året runt-skidanläggning till annat, såsom cykelbanor, vandring och klättring samt ett vattenland. Det går dock att på en inomhusanläggning skaffa tillräckligt med konstsnö och låta folk åka skidor så ofta de vill. Tänk dock på att backarna normalt inte kan bli så höga som ett riktigt berg i fjällen.
Den här typen av anläggningar går att finna ibland i vissa storstäder där skidsporten är tämligen utbredd. Bland annat finns Hammarbybacken i Stockholm trots att du inte kan åka skidor i backen året runt. Däremot kan du sommartid cykla och vandra upp för kullen eller berget.