Det finns väldigt många i Sverige idag som i vuxen ålder fortfarande inte kan åka skidor. Detta kan bero på ett antal faktorer, till exempel på den högst begränsade snötillgången på många håll i landet. Att lära sig åka skidor som vuxen är dock inte enbart enkelt, utan det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på.

Oavsett om du vill lära dig alpin skidåkning eller längdskidåkning är det viktigt att från början veta sin kapacitet och inte överskatta den. Att första gången stå på ett par skidor och ge sig ut i en svart pist eller på ett mycket kuperat stråk är ingen bra idé. Det kommer inte gå bra, det blir inte roligt och risken är faktiskt ganska stor för skador. Nej, det smartaste är helt enkelt att svälja sin stolthet och börja i barnbacken eller på det platta enkilometersspåret för att senare kunna ta sig an lite tuffare utmaningar.

Återhämtning

Oavsett om du åker alpint eller längdåkning för första gången kommer du märka att du dagen efter har ont lite överallt. Detta på grund av att du utsätter kroppen för rörelser och belastning som den inte riktigt är van vid. Bland annat kan du känna dig öm i lederna och musklerna och få skavsår lite här och där. Här finns det till exempel speciella massageverktyg och salvor att tillgå. Men även en vanlig promenad kan göra att det värsta av muskelvärken och stelheten släpper.

Ta hjälp

Speciellt inom alpin skidåkning är du ganska hjälplös om du ger sig ut i backen för första gången. Att ha med sig någon som kan åka är en stor hjälp och mer eller mindre en nödvändighet för att lära sig tekniken och faktiskt också för att ha någon som kan hjälpa en upp vid fall. Dessutom blir det mycket roligare. Även inom längdåkningen är det viktigt att ha någon som kan lära en och visa hur åkningen ska gå till, då väldigt mycket inom längdåkning handlar om att hitta rätt teknik.

Så med hjälp av dessa tips hoppas jag att just du vågar dig på att lära dig att åka skidor.