Vi som har den största ambitionen på våra vintersporter kan ibland tycka att sommaren känns tradig. När alla andra ligger och jäser i solen tänker vi otåligt på hur vi ska komma i form för nästa vintersäsongs skidåkning. Ett sätt som de flesta uppskattar är att ta cykeln till jobbet, det har ju både klimatsmarta, ekonomiska och hälsosamma fördelar.

Hur får vi vintersportsälskare sommaren att gå? Genom att träna förstås! Genom att se till att hålla benen starka även under sommaren kan vi prestera bättre på skidbanan i vinter. Inga ursäkter – surfa in på Cykloteket och se till att vara i extremt bra form till vintern. Här går vi igenom alla fördelar som cyklingen har, och vi kan avslöja att det finns fler fördelar än bara de vi listar här.

Fördelar med cykeln

  1. Det är enkelt. Du behöver inte krångla med varken vikter eller ta dig till någon avlägsen plats. Cykeln parkerar du rakt utanför dörren.
  2. Det är billigt. Cykeln kostar några tusenlappar, men det är en engångskostnad du lätt kan ta. Speciellt med tanke på att du sparar in bensin, busskort och allt det där.
  3. Vilopulsen sänks. Regelbunden cykling till jobbet sänker din vilopuls.
  4. Din kondition håller sig i form. Du som tränar på vintern behöver inte oroa dig för att några slappa timmar i solen eller på kontoret under sommaren gör att du hamnar ur form.
  5. Benen stärks. För oss skidåkare är det viktigt att benen är starka, det kommer de definitivt fortsätta vara om du cyklar regelbundet.
  6. Skonsamt för den med knäproblem. Ja, det stämmer faktiskt.

Läs den här inspirerande artikeln om Stefan som planerar cykla genom hela Europa. Särskilt mycket klimatsmartare alternativ till att resa i sommar finns kanske inte? Eller varför inte tvinga din chef att ge dig högre lön ifall du cyklar till jobbet och skippar bilen? Kommunerna runt om i Sverige är mycket väl medvetna om både hälsofördelarna och de fördelar (eller mindre belastningar) som klimatet kan ta del av. Därför ser man till att bygga bra cykelvägar som gör att man kan ta sig säkert till jobbet utan att beblandas för mycket i trafiken.

Med andra ord: det finns inte många ursäkter!