Även om längdskidor är ett av de äldsta färdmedlen och idrottsredskapen i Sverige så förändras sporten ständigt. Vasaloppet är fortfarande en tradition som engagerar många, men trenden har gått från långlopp till kortare lopp, med masstarter. Naturligtvis handlar det om att man sneglar på andra sporter, med högre publiksiffror. Man hoppas att ett skidlopp ska engagera på samma sätt som ett tvåhundrameterslopp.

Davos och Rogla

Av de klassiska loppen är det egentligen bara tremilen kvar. Åtminstone bland loppen med individuell start. Sverige representerades av Daniel Richardsson och Daniel Hellner, som dock fick se sig slagna. Norrmannen Petter Northug vann överlägset, med 51,4 sekunders marginal till tvåan, franske Maurice Manificat. Trea blev tjecken Lucas Bauer. Bäste svensk blev Hellner, som slutade fyra.

Längdåkning är över huvud taget i stor utsträckning en norsk affär. Så även i Davos, och tydligast var det på damernas 15-kilometerslop, fri stil. Bland de tio bästa damerna fanns sex norskor.

Även i Rogla i Slovenien vann Northug, trots att han under en period var nere på tjugonde plats, i herrarnas 15-kilometerslopp. Hellner kom åtta, och Richardsson blev elva. Vi svenskar får glädja oss åt att norskorna inte vann i på damsidan, det gjorde istället polska Justyna Kowalczyk, med Therese Johaug och Vibeke Skofterud efter sig.