När vintern väl är här är det inte alla som jublar av glädje. Däremot skapas en lyckokänsla hos dem som gillar vintersporter och att hitta på aktiviteter i de snöbeklädda landskapen. För när väl snön har blivit till ett skyddande duntäckte på marken finns det många roliga saker som man kan hitta på.

Tekniken har gått framåt

En av de populäraste vintersporterna är helt klart dem som man gör med skidor på fötterna. Som tur är har utvecklingen gått framåt vilket har lett till att dagens skidor är betydligt lättare att åka med än den gamla Kalvträskskidan. Kalvträskskidan räknas som den allra äldsta skidan och är så pass gammal som 5 200 år. Namnet kommer från att den upphittades i den lilla byn Kalvträsk där den var i bevarat skick. Vill man beskåda den antika skidan så finns den idag i Umeå på det Svenska skidmuseet som ligger där. Kanske var skidor ett lika populärt färdmedel på snön då som det är idag.

 

Snödjupet i backarna här hemma i Sverige kan ibland, under vissa perioder, vara begränsat vilket gör att många åker utomlands för att åka skidor. Fördelen med att åka skidor i Sverige är naturligtvis bland annat att det inte tar så lång tid att komma till backarna och till skidorten, men vill man vara borta en kortare tid så fungerar det även om man väljer att åka till Alperna.  Vill man åka skidor i något annat land så finns nämligen möjligheten till att åka på 4 dagars skidresor. Under dessa fyra dagar har man även möjligheten till att besöka hela 4 olika länder, vilket är en fantastisk möjlighet för den som vill hitta utmanande och spännande backar.