Efter den senaste tidens snökanoner från Östersjön verkar vintern aldrig ta slut! Kanske dags att prova fler vintersporter? Vad sägs om skridskor och ishockey? Hockey har på senaste tiden utmanats ordentligt och det händer mycket spännande grejer både i föreningarna och i eliten. Att dra på sig skridskor oavsett vem du är och vilka förutsättningar du har, har blivit ishockeyns främsta kamp idag.
Den frusna sjön kanske gör dig lite extra sugen på att dra fram skridskorna och investera i ett schysst ishockeymål? Tipset är då att vända sig till svenska producenter, här finns ett bra utbud av både stora och mindre mål: http://www.nordicsport.se/produkter/ishockeyutrustning/ishockeymal/, där kan du också spana in deras övriga utrustningssortiment. De har angett priserna både exkl. och inkl. moms vilket är bra om du till exempel vill starta en hockeyförening eller liknande.
Det är både forskning och framsteg när det kommer till ishockeyn, som har två övergripande utmaningar. Det första att ta itu med den förlegade bilden av hockeyn som en grabbig sport, och det andra är att utveckla parahockeyn.
Hockey ingen grabbsport, eller?
Att utmana bilden av ishockey som en ”machosport” är något som pågår just nu. Här arbetar många klubbar med att förändra bilden av hockeyn, bland annat genom att uppmuntra till olika regnbågsinitiativ för att göra fler trygga i sporten. Senaste nytt på detta område är lustigt nog utnämningen av Årets hetero, doldisen Anders Nilsson, som jobbar med organisationen Hockey for everyone. Man arbetar både rent organisatoriskt men också kommunikativt, det kan vara genom att ta ställning för allas trygghet inom sporten genom att markera med en regnbågsflagga på hjälmen eller liknande.
Att få fler tjejer att börja – och fler kvinnor att fortsätta – är en stor utmaning för hockeyn idag. Många kvinnor som drömmer om att spela på elitnivå tvingas jobba heltid på ordinarie jobb även om de försöker lägga lika mycket tid på träningen för att hålla elitklass. Tyvärr är det verkligheten för många kvinnor, som bränner ut sig. Det har diskuterats mycket om idrottens löner på senaste tiden, en genre inom lönesektorn som halkat rejält efter jämställdhetsmålen. Det kommer säkerligen finnas mycket att läsa om de närmsta åren. Det ska bli spännande att se när tjejerna tar över pucken.
Parahockeyn med sikte på mål
På forskningsfronten arbetar man med att utveckla parahockeyn för att locka fler att spela. Hockey är hockey, oavsett om du står eller sitter, och man arbetar med detta både på nationell och internationell front. För Alicia Gal är forskningen inom parahockeyn en drivkraft, och hon hoppas att det kan öppna upp hockeyn för många fler människor.
Parasportens själva grundidé klingar dessutom bra med de övriga utmaningarna. Att variera sporten och sina utövare skapar ett mångfaldskoncept som efterfrågas hos stora delar av publiken.
Här kan du för övrigt se det fullständiga paralympicsschemat i PyeongChang 2018. Sverige är med och kör bland annat mot Kanada och våra ärkerivaler i vintersporter – Norge!