Träna inför Vasaloppet
Längdskidåkarna blir bara fler och fler i Sverige. Att det är trendigt att vara hälsosam är den mycket hälsosamma inställningen som fått vanliga chipsätande svenskar att börja med de mest klassiska motionssporterna, som just längdskidåkning.Det stora målet och samtalsämnet på lunchen eller på facebook på vintern är ofta en svensk klassiker och Vasaloppet i synnerhet. Vasaloppet har blivit så populärt att sista deltagaren knappt hunnit komma in i mål innan nästa års Vasalopp är fullbokat. Detta övertryck på världens mest populära lopp på längdskidor har sporrat tävlingsledningen till utveckling de senaste åren. Idag heter det Vasaloppsveckan. Längdskidfantasterna jublar. Antalet lopp och event har mångdubblats. Det finns stafetter, kort-vasan, skate-vasan och tjej-vasan, bland många andra.
Är man ny på längdskidåkning som många är finns det självklart en oro för hur man ska klara av loppet. Vasaloppet sägs ju ändå kunna knäcka de allra tuffaste. Den primära frågan blir självklart träning. Hur ska man träna och hur många mil ska man ha åkt och vilket tempo ska man ha på träningen?
Gunde Svan ska ha uttryckt det mest klassiska och samtidigt mest gångbara ledordet till hur man ska företa sin träning på långfärdsskidor. Han säger i princip att den enda riktiga träningen till att kunna bli starkare i längdskidor är att åka längdskidor. Det kan låta självklart men många tänker nog att kondition är kondition. Att det går bra med spinning och löpning. I sådant fall får man inte glömma gummisnoddar eller en väldig massa armhävningar. För den allra bästa träningen inför ett långlopp i längdskidor är att tillryggalägga sig mil. Många mil. Det gäller att staka och staka tills ens under armar är så hårda och heta att de kan användas som handdukstorkar efter passet. Det finns inga genvägar till att bli en bättre skidåkare. Möjligtvis kan man konsultera ett före detta proffs som kan hjälpa en med tekniken. Stakning med mera. Men resten handlar bara om mil i spåret. Gillar man inte det kan man byta sport.