Att cykla på vintern kan vara lite kallt, samt även blåsigt. Men det kan också vara en smart metod för att hålla sig i form även under den kyligaste delen av året. Genom att cykla till jobbet bidrar du till en bättre miljö samtidigt som du får lite gratis motion i början och slutet av arbetsdagen så att du bättre orkar med att jobba.

För den som ska cykla på vintern finns det några saker som är viktiga att tänka på och köpa för att det ska bli lite smidigare med cyklandet under vintertid. En sak som alltid är viktig att tänka på är att använda en cykelhjälm vilket är viktigt alla delar under året men extra viktigt på vintern när risken för att halka ökar.

Testa dubbdäck

På vintern kan även särskilda dubbdäck vara en klok idé. För den som har en bra cykel med dubbdäck minskar riskerna för att råka ramla och slå sig till följd av vägar som har blivit isiga och inte har sandats eller saltats ännu. Några andra saker som cyklister med fördel kan använda i cykeltrafiken under vintern är:

  • Olja för att lirka upp frusna lås
  • Ett värmande sadelskydd för att undvika att frysa lika mycket om baken
  • Extra reflexer både på cykeln och på kläderna så att risken för att bli påkörd i trafiken minskar väsentligt.

Att cykla är nyttigt för kroppen men det kan även vara en (s)vettig sak att göra av en annan orsak. Utsläppen i miljön minskar nämligen ju fler som väljer cykeln som alternativ i stället för att åka bil till jobbet. Personer som inte orkar cykla eller tycker att det känns jobbigt med en cykel som har saker som kedjor och handbromsar som kan krångla kan även välja att köpa en elcykel, vilket kan vara ett smidigt alternativ för den som inte vill bli svettig på väg till jobbet men ändå påverka miljön mindre än genom att åka bil.