Många tycker och menar att det måste bli enklare och billigare att vistas i fjällen. Det är inte bara de rika som ska ha råd att njuta av skidåkning och frisk fjälluft, men med utvecklingen som ses på marknaden i dag är det snart så. Fjällen har, med sina hisnande prisökningar, blivit allt mindre tillgängligt för resten av svenskarna. 

Många väljer att åka till fjällen med sina barn när det vankas sportlov, inte minst i Stockholm.  Men det är dyrt värre att boka en stor stuga som hela familjen ska få plats i, tänk skidutrustning och liftkort därtill. Bara bensinen upp kostar ju på.

I en artikel i Västerbotten-Kuriren går det att läsa om ett hisnande prisexempel. En vecka i fjällen med bara två vuxna och två barn under tio år landar på närmare 23 000 kronor, detta enligt Länsförsäkringar. Det som kostar mest är bostad och liftkort, dessa höjs också när det blir sportlovsdags. Enligt prisexemplet blir det som följer: Boende: 7 500 kronor, Liftkort: 5 000 kronor (barn under 7 år åker ofta gratis), Hyra alpinutrustning för hela familjen: 2 000 kronor, Skidskola för barnen, 5 dagar: 2 000 kronor, Utelunch: 2 500 kronor, Övrig mat: 2 500 kronor, Transport: 1 500 kronor. Totalsumman landar med andra ord på just 23 000 kronor, något som många familjer helt enkelt inte har råd med.

Svenska fjällturismen blir allt dyrare

De större fjällorterna i Sverige har blivit allt dyrare att vistas i, och det särskilt under sportlovsveckan. I populära Vemdalen kostar ett så kallat föräldrakort hela dubbelt så mycket jämfört med för bara sex år sedan, det kostar numer 2 200 kronor när det tidigare kostade 1 100 kronor. Detta trots att det är benhård konkurrens mellan de olika orterna runt Vemdalen och Sälen. De större destinationerna satsar mycket pengar på att bygga fler liftar och bygga om de existerande. Men det gör också så att det blir bra mycket dyrare för alla turister som vill åka skidor. I Åre har till exempel dagkortets kostnad ökat med hela 20 procent på fem år, fastän bara konsumentprisindex ökat med fem procent.

Så kommer du billigare undan

Om du bara är i fjällen en vecka per år, eller mer sällan än så. Hyr din utrustning. Hyr eller låna av bekanta som har barn. Det blir mycket billigare så. Dessutom, om du har möjlighet att åka en annan vecka än på sportlovet, gör det. Sportlovsveckorna är mycket dyrare på alla sätt och vis. Dessutom kanske det är roligare att åka i backen när det är mycket mindre folk.